20.1.11

Kemps välja! Kuivakäymälä ulos!

Et jälle maja juurde minna, oli vaja head põhjust. Mõtlesime ja mõtlesime, ja otsustasime, et see kemps esiku nurgast tuleb hästi ruttu välja saada. Mõistlikud inimesed oleksid selle max 1 tunnise töö jaoks palganud mõne kohaliku töömehe ja hoidnud kenasti raha kokku, aga keegi pole vist üldse väitnudki, et me nii väga mõistlikud oleksime! Pealegi, me ju tahame teha ISE, vähemalt selle vähese, mida oskame. Et jutud ja pildid väga roosiliseks ei läheks, siis "(oletetavalt koledate) enne ja (loodetavasti ilusate) pärast" piltide asemele paneme mõned pildid ikka sellest ropust tööst kah! Kunagi endal hea vaadata, millega neid oma käekesi on määritud.  Pealegi, ega meil ju neid "pärast" pilte veel polegi...  :)
                                                                                 ***
Että päästäisimme itseämme taas mökille, piti keksiä lähtemiseen hyvä syy. Mietittiin ja mietittiin ja päätettiin, että se haiseva huussi talon eteisestä pitää saada ulos erittäin nopeasti...  Tietenkin, järkevät ihmiset olisivat palkanneet sitä max tunnin työtä tekemään jonkun paikallisen työmiehen ja säästäneet pitkän pennin, mutta kuka se on väittänyt, että me oltais kovin järkeviä..  Sitäpaitsi, me halutaan tehdä ITSE, ainakin sen pienen osan, mitä osataan ja pystytään. Ettei jutuista ja kuvista tulisi kovin ruususia, niin näiden "(oletettavasti rumien) ennen ja (toivottavasti nättien) jälkeen" kuvien sijasta laitetaan nyt kuvia siitä likaisesta työstäkin! Joskus tulevaisuudessa kiva katsoa, että mihin näitä kätösiä on työnnettykään. Ai niin, eihän meillä muuten olekaan vielä näitä "(toivottavasti nättejä) jälkeen" kuvia..  :)


Sedaviisi.. kunagi ei tea, mida eest võid leida. Pange tähele, et kemps on siis kunagi ehitatud otse esiku põranda peale, kuhu väike auguke sisse tehtud.. Küllap arvate, et see osa uriini ja muu sellisega  küllastatud põrandast läheb vahetusse.. Aga muidugi oli põranda all ka suur "kogumis-kast", millest siis osa jääb majast välja. Sellest  järgmised pildid. Õnneks olime nii targad (no mees ikka rohkem), et kaevasime selle õuepoolse osa lume alt välja. Kui kõik see pea 12 meetrit lund sinna peale oleks sulanud, oleks meil varsti olnud õue peal kena lägatiik. Nüüd katsime augu pealt kinni nii, et meeletult vett ei tohiks sinna sisse sulada, ega sadada. Ja kohe kevadel, kui kasti "täidis" on täiesti sulanud, tellime tühjenduse ja põhjaliku puhastuse.. Ja siis tulebki mõelda, et mis selle auguga edaspidi teha.
                                                                                 ***
Silla lailla.. koskaan ei voi tietää, mitä edestä löytää. Huomatkaa, että käymälä on rakennettu suoraan eteisen lattialle,  jonne on tehty vaan pieni reikä. Arvaatte varmaan, että iso osa siitä virtsalla yms kyllästetystä lattiasta menee vaihtoon.. Ja tietenkn oli lattian alla iso betoninen "kaivo" minne sitä itseään mahtuu oikein runsaasti (kaivon tilavuus noin 0,8m3). Osa kaivosta oli siis talon ulkopuolella ja siitä pari seuraava kuvaa. Onneksi oltiin niin fiksuja (mies lähinnä), että päätettiin kaivaa kaivon suu lumen alta esiin. Jos kaikki se lähes 2m lunta olisi sulannut sinne päälle, olis meillä ollut seuraavalla kerralla pihalla ihana haiseva lampi. Nyt katettiin se kiinni niin, ettei sulamis - eikä sadevesien pitäisi  valua kaivoon päin. Keväällä sitten heti kaivon tyhjennys ja perusteellinen putsaus.. Sitten pitäisikin keksiä, että mitä sillä jatkossa tehdään.

Esimene pilt on küll juba siin väljas olnud, panen selle selleks, et oleks näha, milline lumehunnik selle kempsu kasti peal oli.
                                                                                ***
See ensimmäinen kuva on täällä vaan, että näkis sen lumen määrän , joka oli se kaivon suun päällä.

Eks tegime pisut muud ka. Mees uuris sauna põrandal oleva betooni paksust ja lõhkus pisut lahti pealmist pragunenud kihti. Tegime tiiru peale ka Viljandi ehitusmaterjalide poodidele, et võrrelda Soome ja Eesti hindasid. Huvitav oli märgata, et sama redel, mille Soomest ostsime alla 70 euro eest, maksis Eestis oma 130 eurot. Sama lugu mõnede tööriistadega. Aga näiteks tapeedid ja voodrilauad on Eestis odavamad. Kaminaid ja keriseid käsime ka vaatamas. Ja juhtus nii, et ühe kaminakese ostsime ära ka.. pisikese, aga meile sobiva. Saime niivõrd soodsa hinnaga, et polnud vaja kahte korda mõelda. Nüüd ta ootab asendamist. Enne seda aga, tuleb teha valmis põrand ja seinad, osta kamina juurde paar lisa-osa (kasuteguri suurendamiseks) ja korstnatoru. Heal juhul saame enne sügist kamina paigaldatud.. aga varem pole vaja kah!
***
Tehtiin hieman muutakin. Mies tutkii saunan lattian betonivalun paksuutta ja irrotti hieman päällimmäistä, halkeilevaa, betonikerrosta. Käytiin kierros Viljandin rakennustarvike-liikkeissa, ihan vertailemassa hintoja. Oli mielenkiintoist ahuomata, että esim samat tikkaat jotka ostettiin Suomesta alle 70 eurolla, maksoivat siellä noin 130 euroa. Sama juttu joidenkin työkoneiden kohdalla. Mutta esim tapetit ja vuorilaudat saa sieltä halvemmalla. Kevyt-takkoja ja kiukkaitakin käytiin tutkimassa. Ja kävi näin, että yksi pieni kevyt-takka lähti meidän mukaankin. Emme pystyneet ohittamaan tätä tarjousta. Takka on pieni, mutta riittää meidän mökkiin, varsinkin kun asennetaan siihen pieni lisäosa voidaksemme hyödyntää takkaa paremmin. Nyt se pikku-takka odottaa lisäosisa ja asennusta. Ennen pitää kuitenkin hoitaa kuntoon lattia ja seinät, niin että takan vuoro on joskus syksymmällä. Mutta ei me sitä kovin paljon aikaisemmin tarvitakkaan!7 kommenttia:

 1. Ou nou... aika urakka ja voin vain kuvitella tuon lattian kunnon & muut aistielämykset... Onneksi miehelläsi on kunnon varusteet! :-D

  Kiva nähäd näitä ennen ja jälkeen kuvia, lisää näitä matkan varrella kiitos!

  VastaaPoista
 2. :-D :-D ...on siinä ollu työmaata! Voin kuvitella tuoksun. Aikas jännä wc ja kaivo näin suomalaisittain ajateltuna.

  VastaaPoista
 3. Jassu - juu,eihän sitä tiedä ,mitä pöpöjä vastaan tulee, joten naamarit päähään ja olihan sielä "pöntössä" jotain homettakin. Ps. jotenkin noi 80-luvun verkkaritkin olivat tunnelmaan sopivia :D

  Maelka - tän tyyppisiä "sisävessoja" harrastettiin Virossa haja-asutusalueilla joskus 60-70luvun vaihteessa aika paljon. Kun miehelle kerroin, että siellä mitä todennäköisemmin on just sellainen, niin hän ei millään meinannut uskoa, joten varoituksesta huolimata hänen yllätys oli suuri, kun sellainen sieltä kuitenkin löytyi :)

  VastaaPoista
 4. Elan kaasa ja naudin koos Teiega majakese putitamist :) See öhin on mulle vägagi tuttav :)

  VastaaPoista
 5. Tere,

  osaisitteko auttaa muutamassa kysymyksessä koskien talon remontoimista ja pihalla tehtävien kaivamisen tms luvista? Minulla on Suure-Jaanin kaupungissa talo ja sitä pitää korjata ja remontoida sekä tehdä jotakin muutoksiakin sisä ja ulkopuolellekin.

  Ilmeisesti tarvitsen luvat ja piirustukset ennenkuin mitään muutostöitä voi tehdä? Korjata voi ilman mitään lupia kunhan ei ns. muuta mitään...?
  Osaatteko kertoa lupamenettelystä jotain, kunta myöntää?, kuvat piirtää myös kunnan arkkitehti vai joku muu? Paljonkohan luvat maksaisi, ja onko olemassa jotain nettisivustoa jossa selitetään mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä ilman lupia???

  Aitäh

  VastaaPoista
 6. Jari - Täytyy nyt rehellisesti sanoa, että emme itsekään ole asioista vielä ihan perillä. Kunnan kotisivuilta löytyy jotain tietoa tarvittavista luvista, myös lupien hinnat, mutta teksti oli minullekin hieman vaikeaselkoista, joten pyysin kunnansihteerilta sen henkilön yhteystiedot, joka osaa näissä asioissa neuvoa. Tulevalla viikolla olisi tarkoitus soitaa ja hieman kysellä. Mut näin se on, että korjata voi ilman lupia ja muutostyöt sitten vaativat sen luvan. JOs osaat näin suurinpiirtein kertoa, mitä muutostöitä olisit tekemässä, niin voisin kysyä samalla. Laitan tänne oman mailiosoitteen, niin voit tarvittaessa laittaa viestiä suoraan sinne ( eve.proosa(at)hotmail.com ) . On kiva kuulla, että siellä päin on muitakin painimassa samojen asioiden kanssa kuin me :)

  VastaaPoista