22.5.11

Abilised. Apulaiset.

Meil on parasjagu vedanud, et mul on isa ja vend ja ema, kes vabatahtlikult on enda hooleks võtnud maja eest hoolitsemise siis, kui meie Soomes oleme. Ilma nendeta veniks maja remont palju pikemale ajale. Eile näiteks käis maja juures minu tellitud ahjumeister, kes paigaldas kamina, tegi korda ahju, köögipliidi soemüüri ja parandas nurgakese sauna-ahju seinast. Ilma abivägedeta oleks seegi töö oodanud meie järgmist Eestis käiku. Kui meie oleme majast ja kõrvalhoonetest kandnud välja, prügimäele viimiseks, hunnikute kaupa prügi ja sodi, siis isa ja vend on sodi hulgast sorteerinud välja lõkkesse sobiva materiali ja taaskasutusse mineva metalli. Kui meie pidime kõva häälega plaani, et mis me oma maadega plaanime peale hakata, oli isa otsinud üles oma lähedal elava põllumehest tuttava, kes edaspidi saab niita meie õuna-aiast enda tarbeks heina ja harida mõned aastad poolt hektarit meie maad - selle eest teeb tema meie maja ümbruse oma masinatega just selliseks kui meil vaja - lükkab kuuride tagant ära vanad prügikuhilad,  lükkab pisut maad ära ka õue pealt, et veed õiges suunas hoovilt ära jookseks ja  teeb vajalikud tööd, et saaksime maja ümber kena muru. Kui meie mehed olid sauna pealt alla lükanud vanad heinad, siis isa ja vend võtsid kätte, tirisid need põllule ja põletasid vaikselt ära. Kui kaevupuhastajal oli vaja käia kaev ülevaatamas, siis jälle oli isa see, kes kohapeale kaevu läks näitama. Tuleval nädalal on siis kaevupuhastus/korrastus tööd ja ka siis võin loota selle peale, et isa või vend seal juures saavad olla. Ja veel, sellel nädalal tegid nad ära suure ja tolmuse töö. Otsustasime nimelt, et võtame krohvi maha kõigilt suure toa seintelt. Kuigi algselt paistis, et krohv on kipsplaadi all kenasti kinni, siis hoolikamal uurimisel tuli välja, et see kipub ikka pisut pudenema. Mõtlesime siis, et teeme ka need seinad kuni lauani puhtaks. Ja Isa ja vend tegid! Ja nüüd on majas sise seinad (välja-arvatud ühes toas, kus alguses suvel sees elame) nii kaugel, et saab hakata uut materiali seina panema! (Seintesse tuleb Isoplaadi Standardplaat). Ja ema, no tema on meid alati oodanud sooja söögiga ja hoidnud lapsi, kui meie kahekesi maja juures oleme mütanud. Isegi ühe peenra on ta meie maja juurde teinud, et meil suvel vähemalt salat ja sibulad omast käest võtta oleks. Suur, suur aitäh teile!
 Elektri-probleemid on ka praktiliselt lahendatud. Võtsin ühendust oma sugulasega, kes oma tiimiga käib neid samu töid tegemas ümber Eestit ja sain temalt märksa mõistlikuma ja soodsama pakkumise. Arvas, et enne kui ma osa perega suveks Eestisse tulen, saab tähtsamad asjad korda tehtud. Nii et praegu läheb kõik nagu lepase reega. Kui ise mõne nädala pärast sinna maandun, saab tasapisi koos lastega hakata seest korda tegema. Kõigepealt köök, siis üks magamistubadest, siis elutuba ja esik või noh, eks siis paistab. Panen lõppu veel paar pilti ka.
                                                                                         ***
Ollaan aika onnekkaita, että minulla ovat Virossa isä, veli ja äiti, jotka ovat vapaaehtoisesti halunneet huolehtia meidän Pesän asioista silloin, kun emme itse voida olla paikallaan. Ilman heidän apua venyisi niin monikin projekti paljon pidemmäksi. Esim. eilen kävi mökillä tilaamaani muurari asentamassa pikku-takan ja korjaamassa pienet viat  sekä talon että saunan uuneista ja lämpömuureista. Emme olisi itse päässeet avaamaan ovia enne kuin joskus kesäkuussa. Mutta nyt on se asia hoidettu. Kun me ollaan kannettu talosta ja muista piharakennuksista ulos kamalan määrän kaatopaikalle menevää tavaraa, ovat isä ja veli lajitellyt näistä kasoista poltettavan  ja kierrätettävän tavaran. Kun me ääneen mietittiin mitä tehdän meidän maille, niin isä etsii käsiin lähistöllä asuvan tutun maanviljelijän, joka nyt saa niittää itselleen heinät meidän omenatarhasta ja viljellä muutaman vuoden puolta hehtaaria meidän maista. Vastapalveluksena kaveri hoitaa maanmuokkaustyöt meidän pihalla ja talon ympärillä, niin että saadan mm. piharakennuksen takana oleva roskattu-maa pois  ja nurmikenttä sen tilalle. Silloin, kun meidän miehet tyhjensivät saunan ja ladon päällä olevan ullakon heinistä, ottivat isä ja veli ja toimittivat heinät pellolle ja polttivat ne varovasti pois! Kun kaivomestarin piti käydä tsekkaamassa kaivon kunto ja kartoittaa sen puhdistus/kunnostustyöt, oli isä se, joka pääsi näytämään paikkoja. Ja tulevalla viikolla, kun kaivo putsataan ja kunnostetaan, on isä taas paikalla. Kaiken sen lisäksi tekivät isä ja veli tällä viikolla alta pois suuren ja pölyisen työn. Päätettiin nimittäin, että putsataan olohuoneessakin seinät ihan runkolaudoitukseen asti ja se tarkoitti mm. kipsilvyjen alla olevan rappauskerroksen poistamista. Ja eiköhän he tehnyt senkin! Nyt meillä talossa kaikki seinät (paitsi yhdessä makkarissa, missä alussa majaillaan) lähes valmiit vastaan ottamaan uutta pintaa. Seiniin tulee virolainen vastine huokoleijonalle, eli isoplaat'in standardplaat. Niin, ja äitini - no hän on ollut aina odottamassa mietä lämpimaän ruuan kanssa ja hoitanut lapsia, kun ollaan itse paiskittu mökillä töitä. Sen lisäksi hän on huolehtinyt myös siitä , että meillä olisi kesällä mökillä ainakin sipulit ja salaatit omasta takaa. Suuri Kiitos Teille!
Ja sähkö-projektikin edistyy. Sain paremman tarjouksen sukulaismieheltä, joka käy oman tiimin kanssa tekemässä sähkötöitä ympäri Viroa ja hän arveli, että tärkeämmät työt tulee hoidettu ennen kun seuraavalla kerralla mennään mökille. Joten tällä hetkellä kaikki sujuu paremmin kuin osattiin odottaa. Ja kun itse päästään kesälaitumelle, niin on kaikki valmiina siiheen, että voidaan aloittaa sisällä pintojen laitto. Ensin keittiö, sitten toinen makkari, sitten olohuone jne. Tai katsotaan sitten..  Loppuun vielä pari kuvaa.

1. Magamistuba, kus seinas oli tapeedi all vaid vineer. Pildil on vineer  välisseintest pea-aegu maha võetud.
***
Makuuhuone, jossa tapetin alla oli vain vaneri. Kuvassa on vaneri saatu ulkoseinistä melkein pois.


 2. Selle sama magamistoa seintes on pisut tapeedi-ajalugu :)
***
Tän makkarin seinissä on hieman tapetti-historiaa :)


 3. Eelmine kord jäi tegemata pilt esikust ilma kempsuta, nüüd siis üks pildike ka tühjast nurgast. Nüüd saime esikusse ka väikese akna.
***
Viimeksi jäi ottamatta kuva eteisesta ilman kuivakäymälää, nyt sitten kuva tyhjästä nurkasta. Näin  saatiin eteiseen pieni ikkunakin!


 4. Pilt vanast elektrikapist, mis oli peidetus suurema puust kapi sisse. Sellest puukapist sai Mees endale garaashi väga kena tööriista kapi, sellest ehk ka kunagi mõni pildike. Ja tulevikus on elektrimõõtja väljas posti küljes ja uus elektrikapp pannakse hoopis verandale.
***
Kuva vanhasta sähkökaapista, jokna ympärille oli rakennettu siistimpi puinen kaappi. Tästä puisesta kaapista sai Mies itselleen siistin kaapin autotalliin. Ja uusi sähkökaappi tulee makkarin sijasta kuistille.


4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista seurata teidän mökki touhua Virossa. Meillä on myös kesämökki Virossa Haapsalun lähellä. Kun ei kunnolla puhuta eestiä, on joskus hankalaa hoitaa asioita. Siksi on hyvä seurata mallia, miten olette ratkaisseet ongelmia.

    VastaaPoista
  2. Annu - Mukavaa kun löysit tänne! Itsekin tykkään seurata muiden mökki-blogeja ja aina on kiva jos saa jonkun hyödyllisen vinkin! Täytyy käydä vilkaisemassa Sinunkin blogit ;)

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoinen blogi! Ensimmäistä kertaa tänne eksyin, mutta taidampa jäädä lukijaksi :)
    Itse muutimme viime lokakuussa pieneen omakotitaloon, ihan Suomessa kyllä ja vakituisesti..mutta kiva seurata toisten remontteja...itse ei vielä ainakaan olla paljon remontoitu.

    VastaaPoista
  4. Sesse - Tervetuloa lukijakseen! :)

    VastaaPoista