2.3.11

Suuretoa sein. Olohuoneen seinä.

Seekord läksime lisaks põrandale ka seinte kallale. Alustasime sellest elutoa seinast, mis on plaanis ära krohvida. Mis muud, kui mitme tapeedikihiga kipsplaat seinast maha! Ja üllatus üllatus! Kipsplaadi all oli krohvitud sein! Krohv oli kipsi all üpris  pudedaks läinud, nii et koksisime selle lihtsalt maha. Vääga tolmune töö.. õnneks olime ostnud portsu kaitsemaske. Krohvimisvõrgu jätsime kenasti seina ja nüüd pole vajagi sinna roomatte osta, nagu algselt plaanisin, vaid lihtsalt paneme uue krohvi vana heas korras oleva võrgu peale! Kuna oleme ehitusmaterjalide suhtes ikka päris võhikud, siis ei oska arvata, et mis sorti krohv seal seinas oli, oletetavasti lubikrohv..  Äkki keegi teab, mille järgi seda ära tunnistada? Lugu ju selline, et pisut hiljem avastasime, et pea kõik maja seinad seestpoolt pea samasugused - kipsplaadi all tõrvapapp ja selle all krohvitud sein. Õnneks välis-seinte seespoolne krohv oli veel tugevalt võrgu küljes kinni ja kusagile pudenemas polnud. Seega otsustasime, et jätame need seinad rahule, võtame ainult vanad tapeedid kipsplaadilt maha ja paneme uued. Vanade tapeetide peale ei pane uut tapeeti seepärast, et vähemalt pealmine tapeedikiht on praegu mingi pestav tapeet ja see võib vanas "hingavas" majas probleeme tekitada. Seega korralik vana-aegne pabertapeet kliistriga seina ja asi peaks korras olema. Kui keegi oskab soovitada, et kus kohast normaalse hinnaga pabertapeete võiks saada, siis olen vihjete eest väga tänulik!
                                                                                 ***
Lattioiden lisäksi tutkittiin tällä kertaa myös seiniä. Aloitettiin siitä olohuoneen seinästä, josta halusin saada rapatun seinän. Joten ei muuta kuin kipsilevy pois! Meidän yllätykseksi kipsilevyn alta löytyi rapattu seinä! Että rappaus oli jo aika huonossa kunnossa, koputeltiin se vasaroilla pois. Eeerrrittäin pöyistä oli tämä työ! Onneksi oltiin jemmattu mökille hengitys-suojaimia. Vanha rappaus-verkko jätettiin seinään ja nyt ei tarvikaan osta sitä ruokomattoa, mitä alunperin rappauksen alle suunnittelin laittavani, vaan laitetaan uusi rappaus vanhan hyväkuntoisen verkon päälle. Koska ollaan aika tietämättömiä, mikä tulee rakennusmateriaaleihin, niin ei osata arvata, että minkälaista rappausta siellä oli käytetty, oletettavasti kalkkirappausta!? Osaisiko joku kertoa, että pystyykö näitä rappauksia joten tunnistamaan? Nimittäin myöhemmin selvisi, että lähes kaikissa seinissä on sama rappaus kipsilevyn (ja bitumihuovan) alla... Onneksi ulkoseinien sisäpuolella oleva rappaus näytti olevan vielä hyvin verkossa kinni ja hyvässä kunnossa, joten päätettiin jättää ne seinät suurimmalta osin rauhaan. Otetaan vaan pois vanhat tapetit ja laitetaan kipsilevyjen päälle uudet paperitapetit. Uutta ei laiteta vanhojen päälle, koska ainakin päällimmäinen tapettikerros on jotain pestävää (ei kovin hengittävää) tapettia ja se saattaa "hengittävässä" talossa aiheuttaa harmeja. Joten laitetaan kunnon paperitapetti seinään ja ongelmia ei pitäisi syntyä. Jos joku tietää, että mistä voisi löytää edullisia paperitapetteja, niin olisin vinkeistä hyvin iloinen!

Tegemist siis selle vasakpoolse ukseaugu ümber oleva seinaga. Selline oli:
***
Kyseessä siis tämä vasemmanpuolisen oviaukon ympärillä oleva seinä. Sellainen oli:


Ja selliseks ta meie järelt seekord jäi..
***
Ja sellaiseksi se meidän jäljiltä tällä kertaa jäi..
Ka uksepiidad olid pooleldi kipsplaatide all peidus, nüüd saime nad sealt kenasti esile. Ainult korda vaja veel teha!
***                                                                            
Ovenkarmitkin olivat kipsilevyjen alla piilossa, nyt saatiin nekin esille. Täytyy vaan laittaa ne kuntoon!

2 kommenttia:

 1. Anonyymi2.3.11

  Tere Eve :) Kui Tallinnasse satud, siis võid läbi hüpata Tatari 51 asuvast pankrotivara realiseerivast kauplusest. Võid leida uskumatuid pakkumisi väga ilusatele materjalidele ja väga soodsa hinnaga.
  http://www.pankrotivara.com/tooted/seinakatted

  Viivika

  VastaaPoista
 2. Viivika - Oi kui armas sinust! Aitäh, aitäh! Kindlasti käime sealt järgmine kord läbi! :P

  VastaaPoista