3.7.11

Elu ja olu majakese juures on olnud meie pere jaoks praegu omamoodi ekstreemne. Minule pole selles palju uut, teistele aga küll. Sooja vett ei saa muidu kui pliidil keetes,  kempsu tuleb joosta välja, majas on magamisruumi vaid osale meie perest, nii et teised magavad telkides. Joogivee oleme siiani ostnud poest. Remont ja remonditarbed on vallanud 80% siseruumidest. Ka söögitegemise nurga jaoks tegime ruumi tuppa, kus värvipotsikud, ehitusmaterjalid, tööriistad ja igasugu muu kraam oli vallanud suurema osa põranda pindalast:
***
Elämä mökillä on ollut perheellemme omalla tavalla extremeä. Minulle ei nyt kovin paljon uutta ole vastaan tullut, mutta muille kylläkin. Lämmintä vettä sai vaan liedellä lämmittäessä, vessahädän yllättäessä piti juosta pihalle, ulkohuussiin. Talossa ei näin alussa riittänyt nukkumatilaa ihan kaikille, joten osa porukoista nukkuivat teltoissa. Juomavesi on tähän asti ostettu kaupasta. Remontti- ja rakennustarvikkeet olivat vallanneet 80 % talosta. Keittiönurkkauksellekin raivattiin tila huoneesta, jossa varastoidaan remppatarvikkeita ja kaikkea muuta tarpeellista ja tarpeetonta: 


 Elektri vedas mees ajutiseks kasutamiseks kilbist ise (turvalisem variant kui vanad juhtmed) ja igasugu pikendusjuhtmeid jooksis mööda põrandaid ja vahel ka mööda õue. Pesupesemine õnnestus vaid käsitsi kausis, sest veevärki masina jaoks ju pole. Riidekappe ei olnud, aga vaja oleks - riiete kottides hoidmine (eriti nende sealt otsimeine) on üks vilets variant, neid kotte oli siis täis meie ainuke sohva ja eelmiste elanike poolt seintesse löödud naelad.. Sohva meil seega siis on, aga ühtegi päris voodit polnud, oli vaid kolm täispuhutavat madratsit (1 suur, 2 väikest) ja paar madratsiks avanevat tumbat - need viimased telkides. Päevad, mis seal veetsime, olid suuremalt osalt jahedad ja tihti tihutas vihmagi, nii et olemine kippus vahel pisut niiskeks minema, eriti telkijatel, sest toa sai õnneks soojaks ja kuivaks ahju küttes.  Ela nagu mingi asotsiaal, ütles 14 a poeg.. ja ega ka teised suuremad lapsed eriti vaimustuses polnud. Tööd tegime palju, vahel ühe-kaheni öösel (laste/lapse magades, oli hea rahus tegutseda):
***
Voidaaksemme turvallisemmin käyttää 50v sitten taloon vedettyä sähköä, joutui Mies tekemään pieniä sähkötöitä. Siitä huolimatta (tai siitä johtuen..) lojui kaikenmaailman  jatkojohtoja  ympäri taloa ja välillä pihamaallakin. Pyykinpesu onnistui vaan käsin. Vaatekaappeja ei ollut - jotain hommattava, ja äkkiä, koska vaatteiden säilytys (ja varsinkin näiden etsiminen) muovipusseiss(t)a on aika kamalaa, ja näitä pussukoita kun oli sitten täynnä meidän ainoa sohva ja edellisten asukkaiden seiniin lyömät naulatkin. Sohva oli, mutta ei yhtään sänkyä. Kolme ilmapatjaa ja kaksi patjaksi avattavaa rahia saivat kelvata. Sää oli suurimmaksi osin viileä ja kostea, joten teltoissa nukkujat eivät oikein tykänneet. Onneksi talo saatiin lämpimäksi ja kuivaksi uuneja lämmittämällä.  Ihan spurgu olo täällä, kiteytti poikani asian. Muut sisarukset (paitsi nuorimmainen) yhtyivät ajatukseen...  Töitä paiskittiin aina kun pystytttiin, joskus pitkälle yöhön asti:


 Mõni töö oli päris kole kohe, vähemalt meiesugustele linnavurledele.
***
Joku työ oli aika ällökin, ainakin meidänkaltaisille kaupunkilaisille.


Aga positiivset ka. Vaikselt hakkab ilmet võtma. Kui elutoa seinad olid plaadi alla saadud, tuli laste silmadesse teistsugune pilk, et äkki sellest saabki asja!
***
Jotain positiivistakin. Pikkuhiljaa alkoi näkymään tekemisen jälkeä. Kun olohuoneen seinät olivat kaikki levytettyjä, alkoivat lapsetkin näkemään paikkaa hieman eri tavalla, että ehkä ei se olekaan niin toivotonta, kun alussa näytti!




Kui elutoa lae värvimiseks läks, tahtsid kõik kaasa lüüa. PS. Poiss on väga hästi kaitstud niin värvipritsmete kui sääskede eest. Sääski ikka oli natuke..
***
Ja kun alettiin maalaamaan olohuoneen kattoa, halusivat kaikki olla mukana! PS. Poika ainakin suojasi itseensä hyvin sekä maaliroiskeilta,  että hyttysiltä. Näitä viimeisiäkin kun oli jonkinverran...




 Kui lagi valmis, kasvas innustus veelgi. Köögis aitasid suuremad lapsed juba plaategi panna. Kaevukorrastus firma käis puhastamas kaevu ja vahetas ülemise rakke. Ise ostsime hunniku jämedat filterliiva (kruusa), pesime selle ja viskasime kaevupõhja filtriks. Kaevule panime ajutise võrgu, et sodid ja hiired sisse ei satuks. Järgmine kord teeme kaevule vana katuse alla korraliku kaane (ja tuuletustoru, et kaev umbseks ei jääks) ja ka vesi peaks siis olema juba joogikõlblik. Igaksjuhuks ostame Soomest kaasa testi, millega ise kaevuvee kõlblikust mõõta saab (loodame, et on ikka usaldatav..). Eile helistas elektrimees-tädipoeg ja teatas, et elektritööd edenevad ja kui järgmine kord sinna jõuame, on verandale pandud uus kilp ja köök elektritööde osalt korras. Maakaabli jaoks saime hoolimata vägevatest puujuurtest ise enne ära tulemist kraavi valmis kaevatud:
***
Kun katto maalattu, innostus kasvoi. Keittiön seinien laittamisessa olivatkin kaikki reippaasti mukana. 
Kaivokin käytiin jossain vaiheessa kunnostamassa ja sen päälimmäinen rengas vaihdettiin. Itse ostettiin vielä suodatinhiekkaa /soraa, pestin se ja heitettiin kaivoon. Kaivon päälle laitettiin verkko tilapäiseksi suojaksi pikkuroskilta ja pikkuotuksilta. Seuraavalla kerralla sitten kunnon kansi ja siiheen ilmastointireikä. Silloin veden pitäisi olla jo juomakelpoistakin kaiken sen myllerryksen jälkeen. Ihan varalta ostetaan Suomesta Puuilosta mukaan vesitesteri (ei  oo kyllä tietoa, että onkohan se kuinka luotettava!?) Eilen soitti sähkömiehestä serkku ja ilmoitteli, että sähkötyötkin edistyvät. Ennen poislähtöä saatiin (huolimatta näistä kaikista sitkeista puunjuurista) just ja just kaivettu valmiiksi 70 cm syvä oja maakaapelille .



 Nüüd vaja kohale kutsuda teine elektrimees, kes teeb ära vajalikud elektritööd väljaspool maja. Tubadesse pannakse vool alles siis, kui pinnad valmis (tahame, et juhtmed jms jääks pinnale). Mees pusis õue, kaevu lähedale,  "dushiruumi" - soojade ilmadega võib ju päris mõnus olla. Natuke vähem soojaga oli veits jahe...
***
Mies väkersi pihalle, kaivon lähelle, pihasuihkun. Lämpimillä keleillä varmaan ihan kiva! Ei niin lämpimillä oli HIEMAN viileeta..

 Jah, ja see üks päris kole töö sai ka suurelt osalt ära tehtud. Nimelt maja vana kuivkäimla kasti tühjendus. Kuigi auto oli käinud ja suure osa lägast välja imenud, oli põhja jäänud paksem kiht "p.....a" ja kõike muud "toredat" mida sinna aastete jooksul sisse oli kukkunud/visatud. Päästsime sealt isegi ühe KONNA , aga kuna see veel ikka hinges oli, siis vaevalt tema seal aastaid oli elanud..
***
Ja tosiaan, se yksi ällöttävä työkin saatiin päiväjärjestyksestä pois. Nimittäin tämän talon entisen sisähuussin "kakkakaivon" tyhjennys. Vaikka loka-auto olikin imenyt pois suuremman osan tavarasta, oli pohjalle jäänyt paksu kerros sitä itseään ja kaikkea muuta kivaa, mitä sinne vuosikymmenien aikana oli heitetty/tippunut. Pelastimme sieltä yhden sammakonkin, voinnista päätellen, hän ei ihan vuosikymmeniä siellä ollut asustellut..
Nii, et Mees tõstis labidaga ämbrisse. Mina tõmbasin ämbri üles, valasin sisu käru peale ja sõidutasin kaugele põllu äärde...
***
Eli Mies nosti lapiolla ämpäriin. Mina vedin ämpärin ylös, kaatoin tavaran kärryihin ja kärräsin sen kauas pellon reunalle...
 Vahepeal värsket õhku hingamas.. Lõpuks auku puhast vett ja saepuru, segamist labidaga ja rehaga, et võimalikult palju põhjale jäänust materjalist saepurusse imbuks. Siis järgmisel päeval saepuru kärru ja põlluäärde. Enne ära tulemist pihustasime seintele ja põhja desinfitseerivat ainet. Järgmine kord siis pesu survepesuriga ja uus desinfitseerimine, saepuru sisse ja järgmisel päeval jälle välja. Siis veel lubjavärviga üle võõbata.
***
Välillä piti käydä vetämässä happea. Lopuksi laitettiin kaivoon vettä ja sahapurua, sekoiteltiin lapiolla ja haravalla, että mahdollisemman paljon pohjalle jääneestä nesteestä  imeytyisi puruihin. Seuraavana päivänä purut kärryyn ja pellon reunalle nekin. Ennen lähtöämme desinfiointiainetta seiniin ja lattialle. Ensi kerralla pesu painepesurilla, taas sahapurut sisään ja sitten ulos. Lopuksi tarkoitus maalata kalkkimaalilla.


Jutt jääb praegu pooleli, loodetavasti jõuan enne tagasi minekut üles tähendada ka muud tegemised!
***
Juttu jää nyt kesken, toivottavasti ehdin ennen Viroon lähtöa merkata ylös myös loput viimekertaisista tekemisistä!

2 kommenttia:

  1. Ihanasti on urakka edennyt! Ja pisti kyllä naurattamaan tuo poikasi kommentti sprugu olosta! :-D

    Tsemppiä vaan loppuhommiinkin, olette ilmeisesti jo voiton puolella!

    VastaaPoista
  2. Jassu - voi kun olisimmekin! Mitä enemmän näkee ja tekee, niin sitä enemmän tuntuu, että pintaraapaisu vaan tämä jo tehty työ on.. Mutta hiljaa hyvä tulee! :)

    VastaaPoista